Hoe kun je meer natuurlijk omgaan met mindfulness? Deel 2


Na m’n eerste bewustere ervaringen met mindfulness in de praktijk ben ik verder aan het ontdekken hoe mindfulness een vrije en ervaringsgerichte invulling te geven. 

De praktijk gaat verder. Nu met triggers...


Na m’n werk loop ik het huis in en direct ben ik als een dolle getriggerd. Alles is zoals toen ik weg ging en dat is niet oké, er zou ‘iemand’ van alles doen en de honden uitlaten. Die honden zijn nu druk om me heen alsof ze nog niet buiten zijn geweest. Niemand te zien en geen bericht te vinden… 
Er is een ‘aanval’ bezig in mijn gedachten en er gaan meer triggers af, o.a. op het niet hebben van grip en invloed en op in de steek gelaten zijn. Ik zit in pittige boosheid en frustratie en de stofjes gieren door mijn lijf. In deze staat besluit ik op zoek te gaan naar deze ‘iemand’, mijn vriend.

Even later in de auto komt er heel even, een helder contact momentje met het hier en nu, heel snel moet ik nu toehappen. Het huidige moment afkoppelen van alle triggers!
Oeffff dit vraagt keihard Bewust-Zijn en een nieuwe keuze van handelen of van niet handelen. Ik besluit ineens om te gaan tellen. Hardop tel ik, ik hoor mezelf tellen, de uitspraak van de getallen is snel, volledig en netjes. Ik ga ermee door, voel mijn lijf, de razernij erin gieren, mijn ademhaling… langzaam gaat het iets rustiger. Tijdens het tellen kies ik voor ‘oké dit is wat is’ en voor ‘ik ben oké’. Ook kies ik dat ik een nieuwe reactie wil aanleren. Geen woordenstroom vol emotie over mijn vriend heen. Inmiddels ben ik bij 300 en moet ik zelfs een klein beetje glimlachen.

Als ik hem even later zie, vertel ik mijn ervaring. Ik ben aanwezig, zonder emotie. Was dit mindfulness in de praktijk? Zeker! Simpel? Tja oef het ging wel…

Verbinding en kiezen


Situaties van stress, intens geraakt zijn vragen dus om verbinding. Niet met wat buiten me plaatsvind en ook niet met wat mijn brein allemaal produceert, maar met wat vanbinnen is. Het is eigenlijk slechts een seconde die dat vraagt, dat bewust Zijn moment. Die verbinding geeft alles wat nodig is om uit het gedoe te gaan, de omschakeling te maken. Dit kan mindfulness heten. Het maakt niet uit. Het is een signaal van het NU, een ‘oh of ah of hooo’, die waarnemen en serieus nemen. Vertrouwen groeit met de ervaring dat wanneer ik in dat moment anders kies ik bevrijd wordt en er andere energie is. Ik ben er weer. Een zachte, zelflievende houding kan weer zijn en groeien.

Bewust ontspanning, meditatieve momentjes en mindfulness oefenen?
Ja ook! Ik vind dat zeker fijn en ze geven me ‘voeding’ en de basis voor de praktijk. Met  regelmaat kies ik bijvoorbeeld om met mijn muziek te zijn of ik dans erop. Ik kies voor zijn in de natuur, ik kies voor zitten in stilte met een kop thee, voor mindfulness douchen en mindfulness plantjes verpotten. En wanneer mijn gedachten lastig zijn kies ik een fijn liedje, gister was het ‘Let the sunshine in’. En sinds kort kies ik voor het slapen gaan, al is het maar 10 minuten iets van dit alles, met onderdeelde aandacht. Het komt mijn nachtrust ten goede en ook m’n wakker worden.

Op deze manier is mindfulness zeer waardevol voor mij, de praktijk en de bewust gekozen momenten houden mij aardig in balans.

Hoe gaat de praktijk bij jou?

Harte groet, Gilia

Follow by Email
Facebook
Facebook
SHARE
Instagram
Google+
https://zijnopameland.nl/blog-mindfulness-deel-2